Kalafior


Kalafior zaliczany jest do roślin uwielbiających chłodne pory roku. Jego uprawa handlowa ogranicza się głównie do terenów, na których średnia temperatura w okresie wegetacji kalafior jest stosunkowo niska. Może być jednak z powodzeniem uprawiany w przydomowych ogródkach w każdej części kraju, jeśli poświęci się im należytą uwagę. Kalafior jest znacznie trudniejszy w uprawie niż kapusta, ale jest wart każdego dodatkowego wysiłku włożonego w uprawę.

Zbiory i przechowywanie

Kalafior uprawiany jest w taki sam sposób jak kapusta. Wysiew odbywa się wewnątrz pomieszczeń lub na rabacie około 6 tygodni przed sadzonkami. Podczas wzrostu nie powinno dopuszczać się do zahamowania rozwoju rośliny, w ten sposób głowy mogą zacząć się tworzyć przedwcześnie. Jest to szczególnie widoczne na terenach, gdzie sezon jest niezwykle krótki. Kalafior jest dobrze przystosowany do uprawy na terenach suchych, ponieważ do prawidłowego rozwoju główki nie wymaga dużych ilości wody. Nawadnianie nie powoduje opóźnienia w osiąganiu dojrzałości, ale raczej wygląda na to, że przyśpiesza dojrzewanie. Jadalną częścią rośliny kalafiora jest miękka biała głowa utworzona przez części kwiatowe. W przypadku wystawienia na działanie słońca, głowa staje się brązowa i traci swoją wysoką jakość. Aby temu zapobiec liście powinny być związane z głową sznurkiem, gdy osiągnie średnicę do 10 centymetrów. W przypadku związania, gdy głowa jest jeszcze zbyt mała, roślina nie rozwinie się prawidłowo. Lepiej dokonać związania, gdy głowa jest trochę większa niż wtedy gdy jest za mała. Zbiór kalafiora powinien odbywać się zawsze zanim głowa zacznie się rozdzielać. Niewiele wiadomo o skutecznym przechowywaniu kalafiora. Niektóre próby jak przechowywanie główek w dołach okazały się niezadowalające. Prawdopodobnie najbardziej odpowiednią metodą przechowywania przez krótki okres jest zawijanie ich głowy w papierze i umieszczenie na półkach w piwnicy lub chłodni. Gdy kalafior przechowywany jest w ten sposób to liście, zwłaszcza te otaczające głowę nie powinny być usuwane.